Mért is lettem paleolit életmód követő?

Az emberek azon csoportját képviselem, pontosabban abba a csoportba tartozom, akiket a koruk előrehaladtával ilyen-olyan betegségek támadják meg.

Támad meg! De rossz kifejezés. Ma már tudom, hogy a betegségek ezen köre nem támad, hanem mi emberek szerezzük meg őket. Egyesek kevesebbet, míg mások bizony elég sokat tesznek ezért a szerzésért. Mintha ez nekünk jó lenne.  Ezeket a megszerezhető betegségeket civilizációs betegségek gyűjtőnévvel illették a hozzáértők. Más néven az életformánk következményeként fellépő elváltozások a testünkön/ben.

nekem a következőket sikerült beszereznem:

 • ízületi gyulladások elszórtan hol itt, hol ott pl. nyak, térd, hát, állkapocs, forgó,
 • nyelési nehézség,
 • krónikus hasmenés, vastagbélgyulladás,
 • iváskényszer (no nem alkohol, hanem egyéb folyadék),
 • túlsúly,
 • fáradékonyság, koncentrációs képesség csökkenése,
 • különféle nem ízületi gyulladások (pl. fogíny, körömágy,),
 • bőrviszketés,
 • reflux,
 • allergia,
 • mind következményeként, pedig az életminőség romlása.

És a lista még valószínűleg bővülni fog, mert az életmódváltás hatására mindig ér meglepetés. Újabb és újabb dolgokra jövök rá, melyek elmúlnak, vagy enyhülnek. Mindegyik betegségemről a későbbiekben részletesebben is fogok írni. Nem a tudományos része az amelyről írni fogok, hanem arról, hogy ezt hogyan éli meg egy ember. Biztosan sokan lesztek, akiknek ismerősek lesznek szavaim.

Sokan a fejüket fogják, hogy úristen ennyi betegség, baj. Érdekes, hogy a listát tekintve tényleg borzasztó, de ezt én nem így éltem meg belülről. Ezek a bajok szépen fokozatosan jelentek meg, volt időm hozzájuk szokni, együtt élni velük, sőt sokuk el is tűnögetett  hosszabb-rövidebb időre. Amikor már érezte, hogy túl sok a számomra, akkor egy picit visszavonult, mintha így akarta volna biztosítani, hogy ne tegyek ellene semmit. A vastagbél gyulladás nem vonult vissza, ezért ellene orvossal kellett védekeznem, ami kellemetlen vizsgálatokból, és rendszeres gyógyszerszedésből állt. Az allergia ugyan visszavonult, de amikor előjött, akkor olyan mértékben támadott, hogy ellene is muszáj voltam gyógyszerrel fellépni. A többivel úgy-ahogy elvoltam. Arról nem is beszélve, hogy abban a hitben voltam, hogy a fenti bajok egy része a korral érkezik együtt, míg a másik része a stresszes életmódnak köszönhető.

Mit tehettem volna ellenük? Fiatalabb már nem leszek, sőt talán nyugodtabb sem. Maradtam hát a betegségeim bűvkörében és jártam velük az orvosi rendelőket. Gyógyszereim száma szépen gyarapodott, sőt már műtétre is agitáltak a nyelési nehézségemmel, ami az orvos szerint soha nem fog megszűnni, sőt idővel egyre rosszabb lesz.  Már már hajlottam is a műtét felé, mert idősebb korban már elég nyűgös lett volna egy ilyen beavatkozást elviselni, de sose törődtem bele, hogy ennek így kell lennie. Ezért a könyvek és mások tapasztalata felé fordultam. Sorstársaim tapasztalatai nem sok jóval kecsegtetett, igazi megoldást senki sem tudott adni. Csak a gyógyszer, a műtét, vagy a beletörődés. A könyvek már más kategóriát képviseltek. Azokban olvashattam eredményes gyógyulásokról, csodabogárnak tűnő megoldásokról, amikkel szemben az ember mindig szkeptikus, én azonban legbelül hittem nekik. A könyvekből sok hasznos tanácsot olvastam ki, de hitem ellenére sem próbáltam ki egyiket sem.

Kevés elhivatottságom mellett az egyik a papír szeretetéről szól. Ennek köszönhetően törekszem arra, hogy azok a könyvek, melyek tetszenek nekem a tulajdonomba is kerüljenek, így hát sokat bújom a könyvesboltokat. Egyik ilyen könyvbújás alkalmával kb. négy évvel ezelőtt a kezembe akadt Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás című könyve. Beleolvasgattam és rögtön láttam, hogy olyan témát is feszeget benne az író, ami a kolléganőmnek is hasznos lehet. Milyen fura, de sem, akkor, sem máskor nem vettem magamra a paleolit életmódot. Sose gondoltam, hogy ez rajtam segíthet. Gyorsan megvettem a könyvet és másnap vittem is kolléganőmnek, aki beleolvasott, majd megvette és azonmód átállt erre az életmódra. Melynek aztán gyorsan meg is lett a hatása, elmúltak az Ő gondjai, bajai. Én a könyvet sosem olvastam el (azóta sem), eltettem a könyvespolcra, időnként elővettem, de 20 oldalnál tovább nem jutottam.  Viszont örömmel töltött el, hogy egy picit részese lehettem kolléganőm varázslatos gyógyulásának.  A varázslatos nem vicc, hisz vele is sokat kísérleteztek az orvosok, mígnem már lemondtak arról, hogy számára van megoldás.

Mégis, hogy lettem paleos? Úgy, hogy ismét könyvesboltban jártam, és Szendi Gábor sok könyve közül kiszúrtam a Paleolit táplálkozás kezdőknek címűt. Frappánsnak, rövidnek, olvashatónak tűnt teleis-tele sok érdekességgel. épp nyaralni készülődtünk így hát megvettem és magammal vittem. Olvasgattam és meséltem róla páromnak, aki a szememre is vetette, hogy állandóan csak arról a könyvről beszélek. Ő nem hitt benne, de ezzel nem volt egyedül, hisz én sem. Én csak, mint érdekességként meséltem róla. Meg nem fordult a fejemben, hogy rajtam segíthetne. A mai napig nem hiszem el, hogy egyetlen egyszer sem gondoltam, hogy ez az életmód nekem hasznos lehet. Ezért is nem ítélem el azokat az embereket, akik nem akarnak a paleolit életmódra átállni. Nekem kézzelfogható példám is volt az eredményességére (kolléganőm esete), el is olvastam a könyvet, mégsem merült fel bennem a gondolta. Hazajöttünk a nyaralásból párom elkérte a könyvet, délután nekiült, estére elolvasta, majd nekem szegezte a kérdést. Mi lenne, ha kipróbálnánk? Mit lehet erre mondani? Próbáljuk mondtam. És aznap este óta már paleolit életmód szerint élünk.

Mi lett az eredménye? Erről majd később írok, de most csak egyet említenék. A vastagbélgyulladásom 4 nap alatt múlt el úgy, hogy azóta sem kell gyógyszert szednem. pedig az orvosom szerint, amíg élek szednem kell. Szegény Ő még nem tudja, hogy gyógyíthatna is a tüneti kezelés helyett.

Így kezdődött. A változásokról, eredményekről, és egyáltalán a paleolit életmódról a továbbiakban írok. De, ami a legfontosabb kertészként szeretnék segíteni abban mindenkinek, hogy a paleolit hús, zöldség, és gyümölcs valóban paleolit legyen.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s